Notícies

Notícies :: Manifest 8 de Març del 2021

Titular notícies

Manifest 8 de Març del 2021

Dilluns 8 Març 2021


MANIFEST 8 DE MARÇ: DIA DE LA DONA

 
Lorena Tamayo
 
Un any més i ja som a 8 març del 2021, Dia Internacional de la Dona, hem viscut un any molt complicat en l'àmbit sanitari i social, on les dones hem patit un cop més obstacles i dificultats, laborals, econòmiques i socials. De nou a Itaca ens volem mobilitzar per donar veu i posar de manifest totes aquestes situacions que són injustes, desfavorables i desiguals per nosaltres, les dones i les nenes.

Des d'Itaca hem volgut fer un pas més enllà per seguir sent coherents i compromeses en la lluita per la igualtat i el feminisme, i hem consolidat una Comissió d'Equitat i Gènere, per així incorporar i aprofundir encara més en les nostres pràctiques professionals, intervencions i les nostres línies estratègiques. A partir d’ara disposem d’un espai de reflexió on poder valorar, analitzar i profunditzar com a entitat totes les qüestions, intervencions i accions entorn del gènere, el feminisme i l’antiracisme.

 
Dury Nayab
 
Alhora estem treballant per construir un Pla d'Igualtat, això significa un pas més per apropar-nos a un model d’Associació més conscient i proactiu pel que fa a l’equitat entre homes, dones i les diversitats identitàries dins de l’entitat. És un aprenentatge per reflexionar i posar solucions a les barreres i a les dificultats amb les quals ens podem trobar pel camí.

A més a més durant aquest any volem incorporar més dies commemoratius i fer més soroll, no ens és suficient amb el 25 de novembre i el 8 de març, volem reivindicar l’11 de febrer, dia de la dona i la nena a la ciència, el 22 d’Abril dia Internacional de les nenes a les TICs, el 17 de Maig dia internacional contra l'homofòbia i la transfòbia i un gran, etcètera. 

Volem visibilitzar el paper de la dona, les persones LGTBI+ i els col·lectius més oprimits en una societat plena d'interseccionalitats on clarament el patriarcat  premia amb majors privilegis a l'estereotip d’home, blanc, heterosexual i de classe mitjana-alta.


 Yamila Alberola
 
L’educació és una de les primeres etapes on es poden evidenciar les desigualtats. Les estadístiques parlen per si soles: menys del 30% de les investigadores científiques en el món són dones. Aquest percentatge és tan reduït a causa dels estereotips als quals ens enfrontem i la manca de referents femenins. Com a entitat volem generar consciència i donar visibilitat a les dones que formen part d’aquest àmbit, ja que la igualtat d'accés i l'obtenció d'educació són necessàries perquè més dones es converteixin en agents de canvi.

Quan parlem del 8 de març, parlem de fer soroll amb la realitat que estem vivint. A l’estat espanyol, en  el poc que portem d’any 2021, ja hi ha 12 dones assassinades a causa de la violència masclista. Moltes dones la pateixen per part de la seva parella o relació sentimental i no poden denunciar per diferents barreres: por a les conseqüències físiques i psicològiques, por a què no les creguin, vergonya, documentació no regularitzada, falta de xarxa econòmica, dependència econòmica, etc. Estem parlant d’una problemàtica social que no només afecta les dones que la pateixen, sinó també a les seves filles i els seus fills que, en el pitjor dels casos, acaben sent orfes.
Lídia González 
 
D’altra banda, s’ha observat que amb la situació actual de la COVID-19, les dones han format part d’aquells col·lectius amb situacions més precàries, sobretot les dones migrades, que han hagut de renunciar a feines o part de les seves jornades laborals, per tal de fer-se cura dels seus fills i filles, moltes d’aquestes feines en ser precaritzades i no regulades les han perdut, no han tingut dret a prestacions i els seus ingressos han estat nuls durant mesos.
 
Pel que fa al món del tercer sector (i de l’empresa), segueix sent un espai on paradoxalment la majoria de persones que hi treballem som dones, però els càrrecs directius segueixen estant ocupats majoritàriament per homes. Aquest fet és conseqüència de molts factors: conciliació familiar assumida gairebé sempre per la dona; la falsa creença de què no estem preparades per assumir aquests càrrecs; la carència de referents liderant espais directius i el fet d’enfrontar-se com a dona líder en espais directius amb dinàmiques masclistes, sexistes, etc.  on sembla que hagis de demostrar 3 vegades més que l’home la teva vàlua.

 Valeria Macias

 
Per aquest motiu, des de l’Associació Educativa Itaca...
  • Exigim una educació en igualtat, on els termes; fortalesa, valentia, empatia, cura, deixin de ser assignats a un gènere en concret. 
  • Volem que l’educació mostri referents femenines en tota la seva transversalitat: als llibres d’història, a les ciències, a l’esport… Aquestes referents existeixen i s’han de visibilitzar.
  • Reivindiquem que els càrrecs directius siguin equitatius entre homes i dones i que el sexe no sigui un impediment per fer-se respectar i tenir validesa. 
  • Volem que totes les dones estiguin lliure de violències masclistes. 
  • Reivindiquem el dret a tenir una identitat pròpia i lliure, sense opressions ni discriminacions, trencant, així, amb els estereotips i rols de gènere. 
  • Volem que es reconegui el treball de cures i se l'identifiqui com un bé social i imprescindible dins d’una societat. 
  • Reafirmem la importància de què les cures familiars no siguin socialment delegades cap a les dones, és una tasca que hem de fer entre tots i totes. 
  • No volem estar sotmeses a pitjors contractes i situacions laborals, encara menys cobrar menys que els homes fent la mateixa feina. Volem que es posi en valor a la nostra feina.
  • Denunciem la precarietat dels treballs de cures i de treballadores de la llar, els quals són majoritàriament ocupats per dones migrades. 
  • Reivindiquem la igualtat d’oportunitats d'accés al mercat laboral de les persones transsexuals. Volem una formació que eduqui en la diversitat, amb perspectiva de gènere, que no permeti agressions ni discriminacions masclistes ni LGTBI+fòbiques.
Alba Sala 
 
Com a entitat i societat, encara ens queda molt camí per recórrer i molt aprenentatge, però no estem disposades a perdre força, lluitem amb coratge, persistència i sororitat. Hem d’acabar amb el masclisme i les seves violències que desgraciadament encara estan presents a la nostra societat dia rere dia.


 
I com diu Audre Lorde
“Mai seré una dona lliure mentre continuï havent-hi hi dones sotmeses”


 
 Mira el vídeo del Manifest!
 

 

.

Últimes Notícies