Notícies

Notícies :: Associació Educativa Itaca :: L'estiu per a tothom

Titular notícies

L'estiu per a tothom

Dimecres 21 Juny 2023

El dia 26 de juny, a Itaca donem el tret de sortida a les nostres activitats d’estiu, i s’inicien 4 projectes per donar resposta a les necessitats que esdevenen en aquestes dates al barri de Collblanc La Torrassa.

Un període de deu setmanes en el que és necessari oferir espais i alternatives per conciliar la vida familiar, però també és un període on molts factors de risc, s'accentuen. Volem garantir d'aquesta manera espais segurs, així com l'oportunitat d'accedir a activitats d'oci dignes i de qualitat, davant la suma de moltes realitats que no podran gaudir d'unes vacances sortint del municipi.

Les nostres propostes són:

Casals d'estiu
Aquests s'inicien el 26 de juny, i tenen una durada de deu setmanes, cobrint tot l'agost i la primera setmana de setembre. Parlem de gairebé 1000 infants que participaran del Casal d'estiu gestionat per la nostra entitat. Per poder-ho dur a terme, comptem amb un equip de més de 60 persones contractades, i 30 alumnes en pràctiques.

A més, tindrem el suport de 4 persones professionals contractades que acompanyaran a infants amb necessitats educatives especials; dues gràcies a BAULA, i dues assumides amb fons propis.

L'activitat es duu a terme de manera simultània en quatre espais del barri; l'Escola Maria Miret, l'Escola Màrius Torres, l'Escola Santiago Ramon i Cajal i l'equipament Cinema Romero.

Un estudi de l'aliança Educació 360°, posa de manifest les diferències en l'accés a les activitats de lleure en relació amb el nivell socioeconòmic de la família.

Els fills i filles de les rendes més altes participen un 72% en les activitats d'estiu, les de rendes mitjanes un 60% i les de renda més baixa, només un 41%.

Aquests percentatges denoten un greuge comparatiu en l'accés a una activitat que proporciona clarament una sèrie de factors i beneficis pels seus participants; un espai segur, lleure educatiu i de qualitat, un espai de joc i coneixença entre coetanis, sortides, gaudir de dies de piscina, entre d'altres. Sumem, a més, la capacitat de proporcionar un àpat saludable mínim al dia, i la conciliació familiar de moltes famílies que segurament no faran vacances ni al juliol ni a l'agost i, per tant, tampoc podran proporcionar un espai de vacances als seus fills i filles.

Collblanc La Torrassa, és un territori complex, amb una alta densitat de població, i amb moltes famílies en situació de risc, per la qual cosa intentem que el motiu econòmic no sigui un problema. En el nostre cas, el 90% de les famílies participants ho fan gràcies a la diversificació de fonts de finançaments per garantir ajudes i/o beques, tant de l'administració pública com del sector privat, entre els quals trobem a l'Ajuntament de l'Hospitalet, Generalitat de Catalunya, Caixa Proinfància, Generali i la seva Fundació THSN, Probitas, entre d'altres.

Estiu Enriquit
Durant els mesos de maig i juny, el projecte ja ha començat en caps de setmana, però a partir del dia 26 de juny, l'oferta s'amplia de dilluns a diumenge en horari de tardes, de 16:30 h a 21 h, durant tot el mes de juliol, agost i fins a l'1 de setembre.

És el tercer any que s'ofereix i ve de la mà de l'Ajuntament de l'Hospitalet. Parlem de 7 espais que s'obren de manera simultània, en els diferents barris de tota la ciutat. Són 6 patis de centres educatius i un espai esportiu, on un equip d'educadors i educadores, dinamitzen diferents activitats (esportives, d'art, tallers, jocs, cultura urbana, etc.) i complementem amb activitats extraordinàries gestionades per empreses externes, que ens proporcionen la infraestructura necessària per a dur-les a terme, com futbolins gegants o espectacles diversos.

Els i les participants hi accedeixen de manera lliure i gratuïta pel que no els cal una inscripció prèvia ni una assiduïtat concreta.

Aquest projecte compta amb un equip educatiu de més de 30 professionals, i una participació aproximada d'uns 20.000 participants.

Els col·lectius que accedeixen són majoritàriament adolescents i joves, la majoria dels quals, no participen de casals d'estiu, molts d'ells i elles fan molta vida al carrer i no marxen de vacances. Aquests solen trobar-se als barris de la zona nord de la ciutat.

El perfil de la zona sud, acostuma a ser més infantil i familiar, la figura adulta s'involucra també en les activitats i propostes de l'espai.

Casal Familiar
El projecte d'Espai Familiar, continua durant el mes de juliol, convertint-se en un Casal Familiar, adaptant les diferents activitats per poder-les fer en família majoritàriament a l'espai exterior, d'aquesta manera, s'ha programat entre d'altres, sortides a la piscina, a la granja escola i a entorns de proximitat per conèixer el territori. Són més de 90 famílies que continuaran durant el mes de juliol vinculades al Casal.

Projecte AMAM
Aquest projecte de tan sols dos mesos de vida, que ja està essent tot un èxit de participació, durant el mes de juliol continua obert i actiu.

Continuem acompanyant a un total de 30 mares embarassades, una part de les quals, en període de postpart, oferint espais d'intercanvi, espais d'escolta, formacions de professionals externs sobre temàtiques d'interès, entre d'altres.

A més, s'oferiran activitats adaptades a l'estiu, com sortides a la piscina juntament amb les famílies participants d'espai familiar, i altres sortides extraordinàries.

 
En resum l'Associació Educativa Itaca, durant el període d'estiu, des de l'última setmana de juny fins a la primera de setembre,
en la suma de les diferents activitats i projectes, comptarà amb la contractació de gairebé 100 llocs de treball nous,
triplicant la mitjana de la seva plantilla habitual.

Propiciarà la participació de prop de 1020 participants inscrits més els aproximadament 20.000 participants d'estiu enriquit. I donarà resposta i suport a totes
aquelles situacions de necessitat que continuen a la ciutat d'Hospitalet durant el període estival, pel que Itaca no marxa de vacances,
sinó que les passa amb totes les famílies de la ciutat, amb les famílies del barri de Collblanc la Torrassa.




Més sobre...: estiu , casal , casal estiu , itaca , collblanc , hospitalet
Últimes Notícies