Notícies

Notícies :: Manifest 8 de Març 2020

Titular notícies

Manifest 8 de Març 2020

Divendres 6 Març 2020


 
Tornem a ser a 8 de març, dia internacional de la Dona, i de nou Itaca es mobilitza per posar de manifest, denunciar i exigir totes aquelles situacions que ens semblen injustes i desiguals envers les dones.
Any rere any, com a entitat prenem més consciència de la societat patriarcal en la que vivim, sent conscients que ens falta molt per fer i que encara hem de millorar en les nostres intervencions. 
Cada cop més ens agafem el compromís d’incorporar la mirada feminista en el nostre quotidià, en les nostres intervencions i en la planificació de les nostres formacions a l’equip educatiu.

Hem consolidat ja dues dates imprescindibles on fer molt soroll reivindicatiu, el 25 de novembre i el 8 de març. Hem incorporat en el nostre Pla Estratègic el treball entorn la igualtat de gènere i la mirada feminista, de la mateixa manera que aquest objectiu és transversal a totes les intervencions i programacions dels equips educatius. Ens estem formant en materia de gènere i en perspectiva feminista, hem organitzat unes jornades obertes on parlàvem de l’accés a la pornografia de joves i adolescents i com aquest afecta a les relacions sexo-afectives amb tots els matisos pertinents referents a la cosificació de la dona, a la dona com a objecte sexual, etc.

Enguany tenim previst iniciar un procés de Pla d’Igualtat que ens permetrà encara més ser conscients de les nostres males  praxis i planificar accions per a que aquestes siguin millorades.
Però queda molt per fer, molt per arreglar, molt per reivindicar….
Som conscients que parlar de feminismes i de dones és una tasca complexa, i ens agradaria donar un espai en aquest manifest a cada una de les dones amb les que compartim, amb les que treballem, amb les que col·laborem. Voldríem tenim molt present totes les interseccionalitats individuals amb les que convivim, però sabem també que segurament ens en deixarem moltes.

Ens agradaria poder tenir present en el dia d’avui (i tota la resta de l’any) la lluita de totes les feministes i de tots els feminismes, les  interseccionalitats que ens travessen de manera directa i les que travessen a les nostres companyes, ja sigui per la condició de racialitzades, migrades, lesbianes, bisexuals i trans, discapacitades, i el llarg etcetera que segur que ens deixem.

Denunciem també totes les formes de racisme i exigim la derogació de la llei d’estrangeria que afecta a tantes de les dones amb les que compartim vida. Aquesta llei criminalitza les persones migrants i les estigmatitza.

Exigim la protecció a les supervivents dels processos de migració, de la trata, de les violències masclistes, exigim la derogació de les polítiques de fronteres; viure és un dret.

Denunciem la precarietat laboral, les desigualtats de gènere en el món laboral, les diferents violències que s’executen, l'assetjament sexual, els salaris baixos, la explotació…

Exigim més polítiques públiques i recursos que posin la mirada en el bon tracte institucional vers les dones i que reconegui cada  dona com a persona individual amb necessitats individuals. Una atenció que no criminalitzi ni revictimitzi, que no jutgi. 

De la mateixa manera, exigim un reconeixement a totes aquelles professionals dels recursos que treballen amb dones, sectors clarament feminitzats però que en la majoria dels casos estan liderats i dirigits per homes. Sovint s’oblida que les cures també han d’existir entre el col·lectiu de les professionals.

Volem i exigim una aposta clara en polítiques educatives, que d'una banda formin a les persones docents i agents educatius en materia afectivo sexual i de gènere i d’ altra incloguin en els projectes educatius de forma obligatoria l’acompanyament a la infància i adolescència en entorns que els facin ser lliures i es reconeguin en les seves diversitats sexuals i de gènere. S’ha de trencar amb la idea d’encaixar en identitats i sexualitats binaries i normatives.

Volem construir societats lliures de violències masclistes e institucionals, volem trencar amb l'heteropatriarcat, volem entorns lliures de racismes, de LGTBIfòbia...i volem fer-ho començant per la nostra petita entitat, convençudes que l’educació és l’eina per fer-ho possible, i essent conscients que ens pertoca fer denúncia i ser valentes, com a acte de coresponsabilitat, davant la vulneració de qualsevol dels aspectes manifestats.
AVUI, DEMÀ I CADA DIA, ENS SEGUIREM POSICIONANT.

AVUI, DEMÀ I CADA DIA, ALÇAREM LA BANDERA FEMINISTA


Últimes Notícies